در این نوشته به صورت جامع مسئولیت اعضای هیئت مدیره در انواع شرکت ها ، مسئولیت مدیر عامل و مسئولیت رئیس هیئت مدیره کاملا توضیح داده شده است همچنین مسئولیت شرکا زمانی که شرکت بدهی دارد در انواع شرکت ها و وظایف هیئت مدیره نیز بررسی شده است
تمامی شرکتها توسط مدیرانی اداره میشوند که مسئول حفظ حقوق سهامداران، صاحبان سرمایه و اشخاص ثالث اند. این مسئولیتها گاهی ناشی از قرارداد و گاه قهری و قانونی هستند. آگاهی از مسئولیت شرکا شرکت میتواند در ارتقا و افزایش میزان فعالیت و موفقیت شرکت به خصوص در زمینههای تولید، ایجاد اشتغال و بازار سرمایه مفید و موثر واقع شود.
مسئولیت مدیرعامل در شرکت ها
مدیر عامل، شخصی است که توسط هیات مدیره برای اداره امور جاری شرکت زیر نظر هیات مدیره تعیین می گردد که می تواند از اعضای هیئت مدیره و یا خارج از اعضای هیئت مدیره باشد.
مدیر عامل شرکت سهامی، برخلاف اعضاء هیات مدیره شرکت، صرفاَ در حدود اختیاراتی که توسط هیات مدیره به او داده شده است نماینده شرکت محسوب می شود و از طرف شرکت حق امضاء دارد.
به عنوان مثال اگر هیات مدیره به مدیر عامل اجازه برای امضاء معاملاتی فقط تا سقف 20 میلیون را داده باشد و او اقدام به امضاء معامله ای به ارزش 30 میلیون نماید، طرف معامله بابت 10 میلیون اضافه نمی تواند به شرکت مراجعه کند و فقط حق رجوع به شخص مدیر عامل را دارد، چرا که مدیر عامل چنین تعهدی را فراتر از اختیارات خود نموده است و در برابر آن مسئول است.
مسئولیت مدیر عامل در قبال بدهی شرکت
مسئولیت مدیرعامل در قبال بدهی شرکت به دو نوع مشترکا یا متضامنا تبدیل می گردد.
در نمونه مسئولیت مشترکا، مدیر عامل و اعضا هیئت مدیره، مشترکا مکلف به پرداخت بدهی ها و قروض شرکت می باشند و دادگاه حدود مسئولیت هر یک را در برابر پرداخت بدهی ها تعیین خواهد کرد.
در نمونه مسئولیت متضامنا، دادگاه صلاحیتدار با توجه به علل ایجاد بدهی، ورشکستگی، کافی نبودن دارایی و شخصی که باعث ایجاد آن شده است، به تعیین مجازات برای آن شخص می پردازد و هر یک از شرکا مسئول پرداخت کل بدهی شرکت می باشد که شرکت تضامنی یا شخصی از نمونه شرکت های بسیار پر ریسک می باشد.
مسئولیت رئیس هیئت مدیره در شرکت
مسئولیت رئیس هیئت مدیره در شرکت نیز دارای حساسیت زیادی است، اعضا و رئیس هیئت مدیره در برابر هر نوع کوتاهی و سهل انگاری در امور شرکت مسئول می باشند و خوب است بدانید که پیش از انتخاب اعضا هیئت مدیره، باید میزان حدود مسئولیت آن ها و مبانی مسئولیت برای آن ها توسط تمامی اعضا کاملا واضح و شفاف باشد زیرا امری ضروری در طول شراکت خواهد بود.
برخی از وظایف عادی رئیس هیئت مدیره که با کمک اعضای دیگر انجام می گیرد می توان به خرید و فروش، استخدام کارمند، رسیدگی به امور شرکت، اجازه محل شرکت، طرح دعوی، دفاع از حقوق شرکت و امضاء اسناد و اوراق اشاره کرد.