پلمپ دفاتر قانونی یکی از مهم ترین بخش مالی و مالیاتی یک شرکت یا شخص می باشد. شاید تا به حال عبارت پلمپ دفاتر تجاری به گوش تان خورده است در این نوشته مراحل دریافت پلمپ دفاتر ، زمان و هزینه دریافت پلمپ دفاتر همچنین مدارک دریافت به شما توضیح داده شده است. همچنین شما می توانید با کمترین قیمت این کار را به ما بسپارید.
پلمپ دفاتر قانونی
پلمپ دفاتر چیست؟
تمامی شرکت ها، سازمان ها، موسسات، تجاری و… پس از ثبت شرکت که موظف به پرداخت مالیات هستند باید کلیه نقل و انتقال ها و فعالیت های مالی خود را در محل مشخصی ثبت نمایند.
اداره مالیات برای این منظور دفاتر پلمپ را در نظر گرفته است. افراد موظف اند دفاتر پلمپ را از سازمان امور مالیاتی تحویل بگیرند و از آن ها استفاده نمایند.
دفاتر پلمپی که گفته شد به عنوان دفتر قانونی و دفتر تجاری هم شناخته می شوند. این دفاتر جهت مشخص کردن فعالیت های مالی شما می باشد و تجار و شرکت ها اجبارا باید این دفاتر را پر نمایند. این دفاتر بر اساس کاربرد به صورت 50 برگ ، 100 برگ و 150 برگ ارائه می شوند.
تمامی شرکت ها باید کارکردهای مالی شان را با تکمیل این دفاتر اعلام نمایند. در صورتی که این کار را انجام ندهند، شرکت علی الراس خواهد شد که هزینه های اضافی و جریمه های مالیاتی برایتان به بار می آورد. حتی در صورتی که شرکت شما فعالیتی ندارد باز هم برای مشخص کردن عملکرد مالی تان باید این دفاتر را تکمیل کنند و دفاتر را به صورت خالی تحویل داده می شود.
دلیل این که به این دفاتر، دفاتر پلمپ گفته می شود، این است که تمامی صفحات آن ها در اداره مالیات و ثبت شرکتها پلمپ می شود.

مدارک دریافت پلمپ دفاتر اشخاص حقیقی
- ارائه کپی کارت ملی متقاضی
- ارائه کپی پروانه کسب و مجوز فعالیت
مدارک دریافت پلمپ دفاتر حقوقی
- ارائه کپی کارت ملی مدیر عامل
- وجود مهر شرکت لازم است.
- گپی از روزنامه تاسیس شرکت
- در صورتی که شرکت تغییراتی داشته یک کپی از روزنامه حاوی تغییرات ارائه شود.
- در صورتی که وکیل امور لازم دریافت پلمپ دفاتر تجاری را انجام می دهد وجود وکالتنامه ضروری است.

مراحل درخواست پلمپ دفاتر
- اولین مرحله از درخواست پلمپ دفاتر قانونی این است که مراجعه نمایید به سامانه اداره ثبت شرکت ها به نشانی http://irsherkat.ssaa.ir سپس در قسمت پلمپ دفاتر تجاریوارد شده. در صورتی که متقاضی پلمپ دفاتر تجاری، شخص حقوقی ثبت شده در مرجع ثبت شرکت ها یا همان شرکت باشد می بایست از قسمت اطلاعات متقاضی پلمپ، (نوع شخص متقاضی) بخش تعیین شده مربوط به شخص حقوقی را انتخاب نماید.
- در این مرحله تابعیت و شناسه ملی شرکت و شماره تلفن ثابت و کد پستی شخصیت حقوقی را در سامانه وارد می نمایید.
- در قسمت شروع سال مالی و شروع ماه مالی را نیز تکمیل نمایید. منظور از شروع سال، ماه و روز مالی انتخاب آن ها بر اساس مراتب مشخص شده در اساسنامه شخصیت حقوقی که ثبت گردیده است می باشد. تاریخ پایان سال مالی، نیز به صورت اتومات توسط سامانه محاسبه می گردد.
- در این مرحله باید اطلاعات آدرس محل دریافت دفاتر پلمپ شده تکمیل گردد
متقاضیان عزیز باید توجه داشته باشند که دفاتر پلمپ شده پس از پلمپ با توجه به آدرس ذکر شده برای متقاضیان ارسال می گردد. لذا، لازم است در درج این اطلاعات توجه و دقت لازم را داشته باشید.
- در مرحله ی بعدی باید اطلاعات شخص حقوقی را بررسی نمایید و در صورت صحت اطلاعات، بر روی گزینه “تایید اطلاعات شخص حقوقی” کلیک نمایید. در غیر این صورت، باید به واحد ثبتی مربوطه مراجعه نمایید.
- در گام بعدی بر اساس اطلاعات وارد شده، به کاربران شماره پیگیری اختصاص داده می شود. سپس سمت تکمیل کننده اظهارنامه از فهرست را انتخاب کنید و اطلاعات مربوط به یکی از اعضاء هیأت مدیره را که قرار است اظهارنامه را تکمیل نماید را در سامانه وارد می نمایید.
- در این مرحله اسامی مابقی اعضاء هیأت مدیره را به همراه اطلاعات مربوط به آن ها نظیر نام، نام خانوادگی، نام پدر، تاریخ تولد و … را وارد می نمایید
- در این مرحله از مراحل درخواست ثبت پلمپ دفاتر، با مشخص نمودن عضو هیأت مدیره، سمت اشخاص هیأت مدیره، مدت تصدی سمت به صورت محدود یا نامحدود و تاریخ شروع سمت را در سیستم وارد نمایید. سپس وضعیت حدود حق امضاء اعضاء هیأت مدیره و پس از آن سمت عضو هیات مدیره را مشخص نمایید.
- در این مرحله فرم دیگری وجود دارد با عنوان “دفتر مورد تقاضای شخص” که نوع دفتر مورد تقاضای شخص دفتر کل و روزنامه و همین طور تعداد برگ های دفتر که معمولا اکثر شرکت ها دفتر 50 برگ را انتخاب می نمایند و تعداد جلدهای دفتر را مشخص نمایید و اطلاعات وارد شده را ذخیره نمایید.
- پس از طی مراحل ذکر شده، وارد صفحه ی تایید صحت اطلاعات می شوید. در این مرحله باید گزینه ی تایید اظهارنامه پلمپ و مدارک مورد نیاز را انتخاب کنید.
- بعد از تکمیل اطلاعات در سامانه و انجام صحیح تمام مراحل اینترنتی ثبت پلمپ دفاتر و کلیک بر روی پذیرش نهایی، می بایست اصل اظهارنامه پلمپ دفاتر دریافت شده از سامانه را به صورت مهر و امضاء شده، به همراه سایر مدارکی که در در همین نوشته توضیح داده شده است،در پاکت پلمپ دفاتر تجاری از طریق باجه های منتخب اداره پست به اداره ثبت شرکت ها و موسسات تجاری ارسال نمایید.
- پس از ارسال مدارک و اخذ کد پیگیری،در سامانه ثبت شهرکت ها بر روی گزینه ی پلمپ دفاتر کلیک کنید و سپس گزینه پیگیری درخواست شماره پیگیری اخذ پلمپ دفاتر که در مراحل قبلی سامانه به شما داد را وارد کرده.
- سپس در صفحه باز شده شماره پیگیری مرسوله پستی و تاریخ تحویل مدارک به اداره پست را در سامانه درج نمایید و در انتها بر روی گزینه ی پذیرش نهایی، کلیک کنید و وارد مرحله ی بعدی شوید.
- در این مرحله که آخرین مرحله از مراحل دریافت پلمپ دفاتر می باشد، بعد از بررسی مدارک توسط کارشناس حقوقی اداره ثبت شرکت ها چنانچه مدارک مورد تایید کارشناس مربوطه قرار گرفته باشد، (پیگیری درخواست از طریق همین سامانه امکان پذیر است) اجازه ی پرداخت وجه دفاتر و پلمپ آن ها درسامانه برای شما باز می شود. در این صورت متقاضیان می بایست با ورود به سامانه وجه تعیین شده را به صورت اینترنتی پرداخت نمایند.
انواع دفاتر رسمی
بر اساس قانون تجارت، 4 نوع دفاتر قانونی رسمی وجود دارد که عبارتند از:
- دفاتر رسمی روزنامه
- دفاتر رسمی کل
- دفاتر رسمی دارایی
- دفاتر رسمی کپیه
1) دفاتر رسمی روزنامه:
از بین دفاتر رسمی قانونی، دفتر روزنامه از مهم ترین نوع دفاتر رسمی هستند که جهت پلمپ دفاتر با این دفتر سر و کار داریم. تمامی شرکت ها، تجار و غیره می بایستی تمامی امور مربوط به به بستانکاری، بدهکاری، معملات تجاری، ظهر نویسی، اسناد معاملات و… را در این دفتر وارد نماید.
تمامی مبالغی که برای مخارج شخصی برداشت می شود و امور واردات و صادرات هم باید در این دفتر ذکر شود.
دفتر روزنامه خود به دو گروه تقسیم می شود: دفتر روزنامه عمومی و دفتر روزنامه اختصاصی.
دفتر روزنامه عمومی:
در این دفتر قانونی، شرکت ها و تجار کلیه معاملات مالی و دیگر موارد مربوطه را باید به ثبت برسانند. ثبت دقیق اطلاعات مهم است و باید به آن توجه نمود زیرا بی توجهی در نحوه ثبت اطلاعات و یا عدم ثبت ممکن است باعث زیان های زیادی شود.
دفتر روزنامه اختصاصی:
دفتر اختصاصی به دفتری می گوییم که بر اساس نوع معامله ها و به تفکیک، مورد استفاده قرار می گیرد. به عنوان مثال می توان برای عملیات مالی خرید از یک دفتر استفاده کرد و برای عملیات مربوط به فروش از دفتری دیگر. برای پرداخت های نقدی، پرداخت های غیر نقدی و… هم از دفاتر جداگانه استفاده می شود.
2) دفاتر رسمی کل
دفتر کل از جمله دفاتری است که برای پلمپ دفاتر تجاری از آن استفاده می شود. دفتر کل دفتری است که همه عملیات مالی که در دفتر روزنامه ثبت شده به آن منتقل می شود. خاصیتی که دفتر کل دارد این است که بر اساس نحوه نگارش آن می توان، صورت های مالی و نیز مانده حساب را از آن به دست آورد.
در دفتر کل به ازای هر حساب، یک صفحه وجود دارد. هر تاجر باید حداقل هفته ای یک بار معامله های خود را در دفتر روزنامه بررسی کرده، نوع معامله را مشخص کند و سپس در صفحه مخصوص در دفتر کل وارد نماید.
3) دفتر رسمی دارایی
تجار باید هر ساله لیست کاملی از انواع دارایی های خود، بدهکاری ها و مطالبات یک ساله را در این دفتر وارد نمایند. اطلاعات باید به صورت ریز به ریز و کاملا دقیق و به ترتیب وارد شود و سپس توسط شخص امضا گردد. تکمیل دفتر رسمی دارایی حداکثر تا پانزدهم فروردین سال بعد باید انجام شود.
نکته : در حال حاضر در هنگام پلمپ دفاتر تجاری، از دفتر دارایی استفاده نمی شود.
4) دفتر رسمی کپیه :
تجار تمامی صورتحساب ها، مخابره ها، مرسوله ها و… را باید در این دفتر وارد نمایند. تاریخ امور هم مهم است و باید به درستی وارد شود. اسناد تمامی موارد گفته شده باید به ترتیب و بر اساس تاریخ ورود مرتب شده ودر لفاف و جلدهای مخصوص نگه داری گردد.
نکته ای که باید بدانید این است که هنگام اخذ پلمپ دفاتر قانونی، تنها دفتر کل و دفتر روزنامه مورد نیاز است و دفتر کپیه هم مانند دفتر دارایی مرسوم نیست.
تفاوت دفاتر تجاری و دفاتر قانونی
گاهی شنیده می شود که برخی افراد میان پلمپ دفاتر تجاری و پلمپ دفاتر قانونی تفاوت قائل می شوند و به اشتباه این دو را به عنوان ماهیت های جداگانه ای می دانند. در صورتی که هر دوی آنها به یک معناست و هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند.
پیگیری پلمپ دفاتر چگونه انجام می شود؟
عده این این سوال را داشتند که پس از ارسال مدارک و تکمیل مراحل دریافت پلمپ دفاتر چطور پیگیری پلمپ دفاتر را انجام دهیم در ادامه برای شما عزیزان روش های پیگیری پلمپ دفاتر قانونی به شما عزیزان توضبح داده شده است
پس از ارسال مدارک و اخذ کد پیگیری،در سامانه ثبت شرکتها روی گزینه ی پلمپ دفاتر کلیک کنید و سپس گزینه پیگیری درخواست، شماره پیگیری ثبت پلمپ دفاتر را که در مراحل قبلی سامانه به شما داد را وارد کرده و در آنجا توضیحات و وضعیت درخواست شما نمایش داده می شود.
شما می توانید با کد پیگیری مرسوله پستی در سایت اداره پست ایران نیز از وضعیت مرسوله پستی خود نیز با خبر شوید
چه زمانی باید برای دریافت پلمپ دفاتر اقدام کرد؟
برای دریافت دفاتر مربوط بایستی هر ساله قبل از آنکه سال مالی جدید شروع شود، اقدام نمایید. در صورتی که صفحات دفاتر شما پیش از پایان سال مالی تمام شود باید نسبت به اخذ دفاتر جدید اقدام نمایید.
لازم به ذکر است اگر قبل از شروع سال مالی به هر دلیلی موفق به تکمیل مراحل دریافت پلمپ دفاتر نشدید امکان آن که مورد جریمه قرار گیرید زیاد می شود لذا قبل از آنکه سال مالی جدید شروع شود و یا جند ماه زود تر نسبت به دریافت پلمپ دفاتر اقدام نمایید.